Abonneer je gratis op Techzine!

De rechtbank in de Verenigde Staten en Canada hebben de overname van 6000 patenten van Nortel goedgekeurd. Een consortium onder leiding van Apple bood 4,5 miljard dollar voor het patentportfolio van Nortel.

De Canadese fabrikant voor netwerkapparatuur Nortel vroeg in 2009 faillissement aan. Daarop moest het bedrijf noodgedwongen al haar patenten verkopen. Deze patenten hebben betrekking op computers, draadloze netwerken, zoeken op internet en sociale netwerken. Diverse partijen bieden zich als potentiële koper, zoals RIM, Intel, Nokia en Apple. Wat volgt is een biedingenoorlog.

Allereerst doet Google in april openlijk een bod van 900 miljoen dollar voor de 6000 patenten van Nortel. Volgens deskundigen zou Google de patenten willen overnemen om zich te kunnen verdedigen in enkele rechtzaken die het bedrijf tegen zich heeft lopen. Microsoft, HP, Motorola en Nokia tekenen bezwaar aan tegen de verkoop van het patentenpakket onder de huidige voorwaarden.

Uiteindelijk delft Google het onderspit. Een consortium onder leiding van Apple biedt 4,5 miljard dollar om het gehele patentenpakket over te nemen. Uit pure frustratie brengt Google diverse vreemde biedingen uit op de patenten.

Hoewel Apple volgens juridisch specialisten 70 miljard dollar aan financiële reserves heeft, zou het bedrijf ervoor hebben gekozen om het bod met een groep IT- en telecombedrijven neer te leggen om mogelijke antitrustrechtszaken te voorkomen.

En deze strategie is nu succesvol gebleken. Zowel de rechtbank in de Verenigde Staten als Canada zagen geen probleem in de overname van het patentenpakket door het consortium.