Abonneer je gratis op Techzine!

Gisteren maakte de Canadese BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) zijn resultaten over het afgelopen kwartaal bekend. Helaas voor RIM vielen de resultaten wederom tegen, met ook opnieuw een flinke daling van de aandelenkoers tot gevolg.

Door de slechte resultaten kelderden gisteren de aandelen van het bedrijf dan ook flink. Momenteel kost een aandeel van Research in Motion 23,79 dollar. Voor de bekendmaking van de kwartaalcijfers stond de prijs per aandeel nog rond de 29 dollar. Dit staat echter nog in schril contrast met de stand van het aandeel aan het begin van dit jaar. In januari lag de prijs per aandeel namelijk nog 49 procent hoger dan nu het geval is.

Wanneer de behaalde resultaten van afgelopen kwartaal naast enkele onderzoeken van verschillende analytici wordt gehouden, valt er eigenlijk maar een ding te concluderen: RIM verkeert in zware tijden. Naast tegenvallende verkoopcijfers van smartphones vielen ook de verkoopcijfers van de PlayBook tegen. Daarnaast waren de inkomsten lager dan verwacht en draaide het bedrijf een mindere omzet. Desondanks laat het bedrijf weten dat het optimistisch is over de toekomst. Zo wordt er veel verwacht van RIM’s nieuwe modellen en liet CEO Mike Lazaridis weten dat we binnenkort de eerste toestellen kunnen verwachten met het nieuwe QNX-besturingssysteem.

Wanneer we de cijfers erbij nemen, zien we dat RIM 4,17 miljard dollar aan omzet behaalde waar er 4,47 miljard dollar werd verwacht. Een groter gat zien we als we kijken naar de cijfers van de PlayBook. Hier werd een verkoopcijfer van 490.000 exemplaren verwacht, de teller bleef echter steken op 200.000 exemplaren. Bij de smartphones werden er 1,3 miljoen exemplaren minder verscheept. Waar er 11,9 miljoen exemplaren werden verwacht, bleef hier de teller steken op 10,6 miljoen exemplaren.

Aankomende maand kunnen de PlayBook-gebruikers een update verwachten die ervoor gaat zorgen dat de PlayBook zal gaan beschikken over een eigen agenda en e-maildienst. Daarnaast zal ook de Android-emulator zijn intrede doen.

RIM besloot eerder dit jaar om 2000 banen te schrappen en de kosten te drukken. Dit na de tegenvallende resultaten van de PlayBook. Inmiddels is de waarde van het bedrijf dermate ingezakt dat RIM een steeds grotere overnameprooi wordt voor andere IT-bedrijven. Een van de aandeelhouders van het bedrijf liet al weten hier voorstander van te zijn.