Abonneer je gratis op Techzine!

Als het aan Eurocommissaris Neelie Kroes ligt gaan alle overheden hun data gratis beschikbaar stellen via het internet. Alle openbare gegevens en cijfermateriaal zou gratis beschikbaar moeten zijn voor het publiek en het bedrijfsleven. De Europese Commissie geeft het goede voorbeeld en vanaf het voorjaar van 2012 is alle data gratis beschikbaar via een nieuw in te richten webportal.

Kroes hoopt dat door het goede voorbeeld te geven vanuit Europa dat veel landen dit voorbeeld gaan volgen. "Data is het nieuwe goud", aldus Neelie Kroes. Ze wil dan ook een radicale verandering in de wijze waarop overheden omgaan met hun gegevens en hoe deze worden gedeeld.

De gegevens die door de overheden zijn verzameld zijn al betaald en kunnen dus gewoon gratis verstrekt worden. Het commercieel gebruiken van die gegevens kan de economie op termijn zo’n 70 miljard euro gaan opleveren, aldus Kroes. Wat ook weer zal leiden tot meer belastinginkomsten. Het is dus een makkelijke en eenvoudige manier om de staatskas aan te vullen.

Kroes maakte overigens ook een compliment richting Groot-Brittannië, Frankrijk en Denemarken, deze landen hebben al vergaande mogelijkheden waarbij overheidsdata beschikbaar worden gesteld.