Abonneer je gratis op Techzine!

Howard Stringer, de huidige CEO van Sony, zal terugtreden als hoogste baas om plaats te maken voor zijn vervanger Kazuo Hirai. Vanaf 1 april zal Hirai aan het roer staan van het Japanse elektronicabedrijf.

Het was niet bepaald een publiek geheim dat Stringer het veld zou ruimen. Hirai werd vorig jaar maart al gepromoveerd tot het hoofd van de Computer Entertainment divisie. Door deze promotie was al min of meer bekend dat hij Stringer zou opvolgen als nieuwe hoogste baas van het elektronicabedrijf.

Hirai speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling en introductie van de PlayStation toen hij in 1995 in dienst trad bij Sony. Hij wordt als de man gezien die deze console tot een groot succes maakte.

De nieuwe topman zal het nog moeilijk krijgen. Sony presenteert al enkele achtereen volgende jaren tegenvallende winstcijfers. Het Japanse technologiebedrijf heeft het zwaar in de concurrentie met partijen als LG en Samsung. De huidige economische crisis zorgt er bovendien voor dat de verkoopcijfers sterk teruglopen.

Stringer verlaat Sony niet voorgoed. Ondanks zijn 69-jarige leeftijd blijft hij actief als voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Hirai heeft al een goed idee van de koers die hij zal inslaan. Hij zegt zich te gaan richten op drie belangrijke pijlers: digitale fotografie, smartphones en gaming. Daarnaast wil hij de positie van Sony op de televisiemarkt verstevigen. In een reactie zegt Hirai dat Sony er een stuk slechter voor zou hebben gestaan als Stringer het bedrijf niet zo goed geleid had. Stringer laat op zijn beurt weten dat hij uitkijkt naar de samenwerking met de nieuwe topman en dat hij hem, daar waar nodig, zal steunen.