2min

Na Apple heeft ook Microsoft besloten om een klacht in te dienen tegen Motorola wegens oneerlijke concurrentie. Of de Europese Commissie de zaak ook daadwerkelijk zal onderzoeken is nog niet bekend.

Dat maakte het computer- en softwarebedrijf gisteren bekend op haar weblog. Volgens Microsoft is deze stap noodzakelijk, omdat Motorola probeert om de verkoop van Windows PC’s, Xbox consoles en andere toestellen te hinderen.

Deze apparaten maken gebruik van essentiële patenten die door de gehele IT-industrie gebruikt worden. Technologiebedrijven hebben in het verleden afgesproken om deze zogeheten ‘standaard essentiële patenten’ onder eerlijke en redelijke voorwaarden voor elkaar ter beschikking te stellen. Deze afspraken zijn samengevoegd in de zogeheten FRAND-voorwaarden (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory).

Motorola komt deze afspraken niet na en probeert de verkoop van diverse producten van Microsoft tegen te houden. Volgens Motorola maakt Microsoft zich schuldig aan patentinbreuk bij diverse producten. Het gaat om patenten om draadloos verbinding te maken met internet en video’s af te spelen via het web. Microsoft zegt op haar beurt dat het om algemene patenten gaat en over het gebruik daarvan duidelijke afspraken zijn gemaakt. "Toen de IT-industrie afspraken had gemaakt over deze algemene standaarden, gingen we ervan uit dat Motorola en iedere deelnemer zich aan de afspraken zouden houden", aldus Microsoft.

Motorola eist een bedrag van 22,50 dollar voor iedere Windows laptop van duizend dollar die Microsoft verkoopt. In dit product zijn volgens Microsoft 50 algemene standaarden verwerk. Maar om deze standaarden daadwerkelijk aan de praat te krijgen, zijn nog eens 2300 patenten nodig. Deze zijn ondergebracht bij een groep van 29 technologiebedrijven. Microsoft betaalt hen slechts 2 cent per laptop voor het gebruik van deze patenten. De eis van Motorola is dus absurd, aldus Microsoft.

Om hier iets tegen te doen is Microsoft naar de Europese Commissie gestapt met het verzoek om een onderzoek uit te voeren over mogelijk oneerlijke concurrentie. Apple klopte vorige week met dezelfde klacht aan bij de Europese Commissie.

Opvallend is dat Microsoft naar verluidt 15 dollar per Android-smartphone eist van Samsung, omdat het patenten bezit op het besturingssysteem. Ook HTC zou volgens geruchten 5 dollar voor ieder Android-toestel moeten betalen aan Microsoft.

De Commissie verricht momenteel ook al een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft beloofd alle medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek.