Geen schikking tussen Oracle en HP

Abonneer je gratis op Techzine!

Oracle en HP zijn er niet in geslaagd om op eigen initiatief tot een schikking te komen voor de rechtszaak rondom de Itanium-processoren van HP. De rechter vergeleek de kwestie met een huwelijk en stelde dat de verstandhouding tussen beide partijen het einde inluidt van hun relatie.

Vorig jaar besloot Oracle dat het een einde maakt aan de ontwikkeling van software die de microprocessor Itanium van HP ondersteunt. HP was boos vanwege deze gang van zaken, omdat beide partijen hadden afgesproken dat de ondersteuning van Itanium-processoren voortgezet zou worden. Volgens HP probeert Oracle op deze manier het bedrijf kapot te maken en haar eigen producten te promoten. Oracle heeft besloten om de ondersteuning van Itanium-processoren te staken omdat chipfabrikant Intel suggereerde dat deze processoren hun einde naderden, de chipfabrikant zou zich daarom gaan richten op x86-microprocessoren.

In de hoop een rechtszaak te vermijden probeerden Oracle en HP tot een schikking te komen. Volgens Oracle eiste HP een schadevergoeding van 4 miljard dollar. Oracle vindt echter dat HP niet hard kan maken dat het recht heeft op dit bedrag. Als tegenreactie stapte Oracle daarop naar de rechter om HP aan te klagen wegens smaad.

In een ultieme poging bepleitten beide partijen hun zaak bij de rechtbank in de hoop een langslepend juridisch gevecht te voorkomen, maar deze weigerde zich uit te spreken in het voordeel van een partij. De rechter vergeleek de kwestie met een huwelijk die gedoemd is te mislukken. "Jullie zouden een schikking serieus moeten overwegen", zo adviseerde de rechter.

Aangezien Oracle en HP niets van een schikking willen weten, zal de zaak toch voor de rechter verschijnen. De rechtszaak tussen de twee kemphanen zal eind mei van start gaan.