Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft vertelt bedrijven al jarenlang dat ze hun Windows XP-systemen moeten upgraden naar Windows 7. In een nieuwe poging gaat Microsoft zelfs zo ver dat het aangeeft dat het langer handhaven van Windows XP een geldverspilling is voor bedrijven.

In minder dan twee jaar zal de officiële ondersteuning voor Windows XP aflopen. Dit betekent dat Microsoft niet langer technische ondersteuning zal bieden voor het besturingssysteem dat eind 2001 werd geïntroduceerd. De officiële ondersteuning zal nog voortduren tot 8 april 2014. Ook de ondersteuning voor Office 2003 loopt dan op zijn einde.

In samenwerking met analistenbureau IDC heeft Microsoft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat het gebruik van Windows XP voor bedrijven zorgt voor geldverspilling. Bedrijven die nog gebruik maken van Windows XP zouden er voordeel bij hebben om te upgraden naar Windows 7.

Bedrijven zouden hun zaken op het spel zetten door nog gebruik te maken van een besturingssysteem dat al twee generaties achterloopt op de huidige technologieën. Gebruikers met Windows XP zijn niet alleen kwetsbaar voor beveiligingsrisico’s en ondersteuningsproblemen, maar verspillen ook hun budget dat beter gebruikt kan worden voor het moderniseren van de IT-investeringen, vinden Microsoft en IDC.

In het vierde levensjaar van een computer lopen de kosten voor het onderhouden van de apparatuur aardig op, terwijl ook de productiviteit te lijden heeft, wat een verlies van 23 procent oplevert. In het vijfde jaar bedragen deze percentages respectievelijk 29 en 40 procent.

Momenteel is nog zo’n 46 procent van alle PC’s voorzien van Windows XP, volgens cijfers van Net Application. Daarmee is Windows XP het meest gebruikte besturingssysteem van het moment.