RIM: ‘Er gaat geen opsplitsing komen’

Abonneer je gratis op Techzine!

Afgelopen weekend kwam het nieuws naar buiten dat Research in Motion (RIM) mogelijk opgesplitst gaat worden in twee losse bedrijven. In een reactie aan The Globe and Mail laat het Canadese bedrijf weten dat dit niet het geval zal zijn.

Verschillende mensen die dichtbij RIM staan deden het nieuws al af als ‘een gek hersenspinsel’ en ‘één van de meest ridicule ideeën die ik in de afgelopen tijd gehoord heb’. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de top van RIM toegewijd blijft aan het maximaliseren van waarde voor aandeelhouders. Dit wordt gerealiseerd door een ingrijpende strategie door te voeren, waardoor de komende maanden nieuwe toestellen op de markt worden gezet.

Het idee om RIM op te splitsen in twee bedrijven waarbij hard- en software gescheiden wordt was afkomstig van een analist van RBC. Voornamelijk de softwarezijde van het bedrijf is zonder twijfel waardevol verantwoordelijk voor ongeveer 80 procent van RIM’s omzet. Door het falen van de hardwarezijde van het bedrijf wordt de winst echter stevig gedrukt, zo meldde een ex-bestuurslid van het Canadese bedrijf.

De top van RIM neemt het idee van een opsplitsing niet serieus. Zo zou CEO Thorsten Heins gecommitteerd zijn aan het idee om RIM als een geïntegreerd geheel te behouden en ook de vice-voorzitter, Mike Lazardis, ziet geen heil in het opbreken van het bedrijf.