Een werknemer van HP heeft een interne memo doorgestuurd naar technologie website The Verge. Deze memo is geschreven door Todd Bradley, die aan het hoofd staat van de Print en PC afdeling afdeling van HP, en daarin valt te lezen dat er een nieuwe Mobiliteit divisie is opgezet binnen HP die verantwoordelijk wordt voor het maken van tablets.

Deze nieuwe divisie komt ook onder de verantwoordelijkheid van Bradley te hangen en deze divisie zal dus opnieuw tablets gaan maken voor consumenten. Dit wordt het tweede tablet avontuur voor HP nadat het ongeveer een jaar geleden alle tablet activiteiten staakte en de stekker trok uit de HP Touchpads. De HP Touchpads waren tablets van de hand van HP die draaide op het Web OS besturingssysteem dat weer afkomstig is van Palm, een bedrijf dat door HP is overgenomen.

Web OS is inmiddels een open source platform. Of HP opnieuw gaat inzetten op Web OS is onduidelijk, het ligt in elk geval voor de hand dat HP ook gaat inzetten op Windows 8. HP is een van de grootste partners van Microsoft. Bradley heeft inmiddels ook iemand aangetrokken die leiding gaat geven aan deze afdeling. Hiervoor is Alberto Torres binnengehaald, een oud werknemer van Nokia die verantwoordelijk was voor het MeeGo besturingssysteem. Torres en MeeGo werden overbodig toen Nokia besloot zich volledig te gaan richten op Windows Phone.

Torres zal begin september aan de slag gaan bij HP. De tablets die deze nieuwe divisie gaat ontwikelen zullen dus nog zeker tot het tweede kwartaal van 2013 op zich laten wachten. HP heeft echter al wel een nieuwe tablet aangekondigd die binnenkort zal verschijnen. James Mouton, die leiding geeft aan de PC divisie binnen HP is daarvoor verantwoordelijk.

Hoe deze divisie er dus precies uit komt te zien is nog onduidelijk en wat bijvoorbeeld Mouton zijn rol hierin wordt. Wellicht dat HP middels een persbericht meer inzage zal geven in de nieuwe divisie.