Apple wint bodemprocedure van Samsung in Nederland

Abonneer je gratis op Techzine!

Vandaag troffen Apple en Samsung elkaar weer in de rechtbank, ditmaal in ons kikkerlandje in Den Haag om precies te zijn. De Nederlandse rechter deed vandaag uitspraak in de bodemprocedure die Apple had aangespannen tegen Samsung, inzet van de procedure is dat Samsung patenten van Apple zou hebben geschonden met Android versie 2.2.1 tot en met 3.0. De rechter oordeelde vandaag dat Apple hierin gelijk heeft, Samsung zal een schadevergoeding moeten betalen aan het bedrijf uit Cupertino.

De inbreuk in kwestie gaat om een fotogalerij waarin de laatste foto terugveert als je probeert verder te bladeren en er geen volgende foto meer is. Deze techniek is door Apple gepatenteerd en werd door Samsung in verschillende Android-versies gebruikt. Eerder al verloor Samsung om dit patent een rechtszaak van Apple in Nederland, wat resulteerde in een verkoopverbod voor de Galaxy S, S II en Ace. Samsung wist deze uitspraak destijds te omzeilen door een software-update uit te geven die deze functionaliteit uit de fotogalerij haalde.

De rechter is echter van mening dat dit niet wegneemt dat de techniek door Samsung is gebruikt en het hiervoor een schadevergoeding moet betalen. De hoogte van deze schadevergoeding zal niet gebaseerd zijn op alle winst die Samsung heeft gemaakt met de betreffende Galaxy-smartphones maar enkel de winst die kan worden teruggeleid naar het gebruik van deze gepatenteerde techniek. Ook moet Samsung de proceskosten betalen.

Er zal later worden bepaald hoe hoog de schadevergoeding precies is die Samsung moet betalen. Maar door deze restricties zal dit bedrag waarschijnlijk niet enorm hoog uitvallen. Samsung moet nu binnen 8 weken aan Apple laten weten hoeveel nettowinst het heeft gemaakt met de toestellen die inbreuk hebben gemaakt op dit patent. Doet het bedrijf dit niet dan moet het een boete van 100.000 euro per dag betalen.

In de Verenigde Staten leidde een rechtszaak tussen Apple en Samsung enkele maanden geleden tot een boete van meer dan 1 miljard dollar voor Samsung, deze boete is echter nog niet betaald omdat Samsung besloot in beroep te gaan.