Research In Motion (RIM) heeft de cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. Dit kwartaal liep voor RIM tot 1 december 2012. De cijfers zijn gematigd positief, gezien de aanloop naar BlackBerry 10. Toch zijn beleggers niet tevreden, het aandeel raakt buiten de handelsuren in een vrije val en staat op het moment van schrijven zo’n 9 procent lager dan de waarde waarmee de handelsdag gisteren afgesloten werd.

Het Canadese bedrijf zag voor het derde kwartaal de omzet dalen met vijf procent naar 2,73 miljard dollar. Hiermee noteerde het bedrijf een nettoverlies van 114 miljoen dollar. Echter melde RIM dat het totale bedrag van 600 miljoen dollar wat er in kas zat, naar 2,9 miljard dollar is gestegen.

RIM verscheepte in het laatste kwartaal 6,9 miljoen BlackBerry-smartphones en 255.000 PlayBooks. RIM wijst er op dat er wel 8,4 miljoen smartphones verkocht. Het aantal verkochte PlayBooks is vele malen hoger dan de 100.000 stuks die analisten verwacht hadden.

Naast de bekendmaking van deze cijfers had RIM nog een andere mededeling: CIO Robin Bienfait gaat met pensioen. Het bedrijf gaf wel aan dat de man actief zal blijven als adviseur van het bedrijf, dit met het oog op de lancering van BlackBerry OS 10, dat 30 januari 2013 uitkomt.

Thorsten Heins, CEO van RIM, heeft een winstwaarschuwing afgekondigd voor het vierde kwartaal, het kwartaal waarin BlackBerry OS 10 gelanceerd gaat worden. Hij geeft aan dat het bedrag dat uitgegeven gaat worden aan marketing significant stijgt tijdens deze periode en dat zal bijdragen aan een verlies in het vierde kwartaal. Anderzijds verwacht hij ook dat consumenten zullen afzien van de aankoop van BlackBerry 7-producten, nu de nieuwe productreeks er aan zit te komen.