Oracle verliest Itanium-rechtszaak van HP

Abonneer je gratis op Techzine!

De laatste poging van Oracle om te ontkomen aan het voortzetten van de ondersteuning van HP’s Itanium-servers is mislukt. In een hoger beroep probeerde Oracle de contractbreuk te rechtvaardigen, maar nu de jury in het voordeel van HP heeft besloten, verschuift het gespreksonderwerp naar de opgelopen schade als gevolg van de contractbreuk.

Oracle heeft een overeenkomst afgesloten voor de productie van software voor de Itanium processors, zo oordeelde de jury afgelopen donderdag. Oracle claimde dat de overeenkomst niet meer was dan een informele toezegging, maar dit argument werd dus verworpen.

Oracle is schuldig bevonden aan zowel contractbreuk, als het schaden van HP door het breken van een belofte. Nu is de zet aan HP, die opgelopen schade kan verhalen bij de softwarefabrikant. De zitting hierover staat gepland voor april. Oracle heeft de werkzaamheden voor Itanium-ondersteuning inmiddels hervat, maar naar schatting zal HP een schadevergoeding rond de 500 miljoen dollar eisen.

Softwarefabrikant Oracle ligt al een half jaar in de clinch met HP over de toekomst van de Itanium-processor. In een overeenkomst is de samenwerking tussen Oracle en HP vastgelegd. Hierin staat vermeld dat Oracle zou voorzien in database-, middleware- en applicatiesoftware voor HP’s processors. Oracle claimde vorig jaar dat de Itanium-technologie niet rendabel zou zijn en pleegde contractbreuk toen het aankondigde te stoppen met de productie van de software, waarop HP deze rechtszaak aanspande.