Softwaregigant Microsoft moet mogelijk opnieuw een financiële klap verwerken. Denemarken claimt dat het Amerikaanse bedrijf nog 1 miljard dollar, omgerekend 769 miljoen euro, aan onbetaalde belastingen schuldig is na een overname. De belasting wordt nu alsnog geëist.

Het betreft een overname die al 11 jaar geleden werd gedaan. Microsoft nam in 2002 het bedrijf Navision over voor een bedrag van ongeveer 1,3 miljard dollar. Navision werd de basis van een nieuwe divisie binnen de softwaregigant: Microsoft Business Solutions en later Dynamics NAV.

Al gauw na de overname werden onderdelen van Navision verkocht aan een eigen onderdeel van Microsoft, voor een prijs die volgens de Deense belastingdienst veel te laag was. Hierdoor kan Microsoft waardevolle zaken uit het dure Denemarken overhevelen zonder belasting te moeten betalen in dat land.

Gebaseerd op de prijs die Microsoft destijds had moeten rekenen voor de verkoop van de onderdelen aan de dochteronderneming, moet de softwaregigant nog miljoenen euro’s afdragen aan de Deense belastingdienst.

De Deense belastingdienst en Microsoft zouden reeds in gesprek zijn voor een oplossing.