VS: iPhone meest verkocht, aandeel Android krimpt

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple’s verkoop van smartphones in Amerika blijft stijgen en het bedrijf is in het begin van 2013 de grootste fabrikant. Samsung staat op de tweede plaats en ziet het aandeel eveneens groeien. In de wereld van mobiele platforms staat Android nog altijd eerste, maar verliest het voor het eerst marktaandeel aan Apple’s iOS.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het nieuwste onderzoek van comScore, een analistenbureau dat wederom meer dan 30.000 Amerikaanse smartphonegebruikers heeft ondervraagd.


Tussen oktober 2012 en januari 2013 zag Apple het aandeel iPhone-gebruikers stijgen met 3,5 procent, waar Samsung genoegen moet nemen met een plus van 1,9 procentpunten. HTC zakte met 1,7 procent tot onder de 10 procent en ook Motorola valt terug met 1,4 procent. LG boekte nog wel een kleine overwinning met 0,3 procentpunten in de plus.

Het duo Apple en Samsung blijft aandeel winnen, ten koste van andere producenten. De twee fabrikanten bezitten nu samen bijna 60 procent van de smartphonemarkt. De iPhone 5 houdt Apple’s groei vooralsnog op een voorsprong, het bedrijf kan de voorpsrong waarschijnlijk maar korte tijd vasthouden, namelijk tot het debuut van Samsung’s Galaxy S IV. De nieuwe smartphone van Samsung wordt op 14 maart aangekondigd.


Wat betreft de mobiele platformen werkt Apple ook aan een opmars gedurende de afgelopen maanden. Hoewel Android nog altijd met ruime voorsprong op de troon zit, verliest het platform aandeel aan iOS, voor de eerste keer. Alle andere software platforms in de top vijf leveren ook in ten koste van iOS.

Voortzetting van Android’s daling is onwaarschijnlijk. Het duo Apple en Google bezit ondertussen een solide 90,1 procent van de gehele markt.