1 min

Google heeft weer nieuwe cijfers vrijgegeven van de verdeling van de Android-versies op alle actieve Android-toestellen. Hierin is te zien dat Android Marshmallow eindelijk marktaandeel begint te vergaren, de nieuwste Android-versie heeft nu een aandeel van 7,5 procent bereikt. Populairste Android-versie is Lollipop met een gezamenlijk aandeel van 35,6 procent.

Het blijft een terugkerend onderwerp de verdeeldheid van de Android-versies op de actieve toestellen. Waar Apple en Microsoft een systeem hebben ontwikkeld om zelf direct de smartphones te updaten naar de laatste versie, gaat het bij Android over meerdere schijven, zo moet Google de broncode vrijgegeven aan de fabrikanten en deze moeten op hun beurt Android geschikt maken voor hun eigen toestellen, daarnaast moeten ze aanpassingen in de eigen skin ook opnieuw toepassen. Het verspreiden gebeurd daarna in overleg met de telecomproviders.

Het gevolg is dat de adoptie van nieuwe Android-versies niet zo heel snel gaat. Slechts 43,1 procent van alle Android-toestellen draait op een versie van de afgelopen 1,5 jaar. De rest draait op een Android-versie van minimaal 2,5 jaar oud.

Wel zien we dat Android Marshmallow nu echt begint te groeien en de oude versies beginnen in te leveren, maar deze zomer wordt de volgende versie van Android alweer verwacht, Android N.