2min

Google moet de privacyverklaring in de EU gaan aanpassen, dat eisen althans de Britse, Duitse en Italiaanse waakhonden. Reden voor de eis om aanpassing is dat de nieuwe privacyverklaring van Google in maart van 2012 invoerde, volgens de landen niet voldoen aan de lokale wetgeving.

Privacywaakhonden in verschillende Europese landen hebben na 15 maanden van onderzoek besloten dat Google toch echt aanpassingen moet gaan doen aan zijn privacy voorwaarden. De Franse en Spaanse privacywaakhonden hadden recent al geklaagd bij de zoekgigant, maar het zijn de waakhonden uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië die nu gewoon eisen dat Google de privacyverklaring gaat aanpassen. De drie waakhonden lijken het punt van discussiëren voorbij en eisen aanpassingen of ze gaan over tot het opleggen van sancties.

Vooral het opleggen van sancties is iets waar Google niet blij van zal worden. Het is recent ook al op de vingers getikt voor het verzamelen van WiFi-data met de Google Streetview auto’s, daarvoor heeft het in diverse landen ook al boetes moeten betalen. Over het algemeen is het zo dat de boetes daarna alsmaar hoger worden.

Google hanteerde voor maart 2012 allemaal aparte privacyverklaringen voor alle diensten die het bedrijf aanbiedt. Alles bij elkaar ging het om tientallen pagina’s. Om het voor Google en de eindgebruiker makkelijker te maken besloot Google deze allemaal te schrappen en te vervangen door één privacyverklaring. Op zich een goed streven alleen doordat er nu maar één privacyverklaring is, is deze ook een stuk algemener en minder transparant. Vooral dat laatste is iets wat de waakhonden dwars zit, ze willen exact weten welke gegevens Google allemaal bewaard, voor hoelang en hoe deze worden gebruikt. Een ander punt wat de waakhonden dwars zit is dat de gegevens van gebruikers eerst alleen voor één specifieke Google dienst mochten worden gebruikt en volgens de nieuwe verklaring mogen alle Google diensten de gegevens gebruiken.

Sinds Google de komst van de nieuwe privacyverklaring heeft aangekondigd is er al discussie over en is er een heel proces gaande waarin Google de verklaring verder moet uitleggen. Verschillende waakhonden hebben ook geprobeerd de invoering van de verklaring te laten uitstellen, maar hier wilde Google destijds niets van weten. Inmiddels is er in elk geval geen weg meer terug, alle diensten werken nu veel nauwer samen dan voorheen. Zeker sinds de komst van Google’s sociale netwerk, Google+.

Google heeft in een verklaring laten weten: "Onze privacyverklaring respecteert Europese wetgeving en geeft ons de mogelijkheid om makkelijkere en meer effectieve diensten te maken. Wij zijn steeds in gesprek geweest met de autoriteiten rond dit proces en zullen dat ook blijven doen."