Google wint grote rechtszaak om inscannen boeken

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft een acht jaar lopende rechtszaak gewonnen. De zoekgigant was aangeklaagd door verschillende eisers onder leiding van de Authors Guild om het feit dat boeken werden ingescand. Die scans werden vervolgens en online geplaatst in Google Books.

Een federale rechter heeft gisteren besloten dat de werkzaamheden van het Google Books-project vallen onder de fair use protections. Eisers hadden Google aangeklaagd omdat het bedrijf zonder toestemming boeken scande en deze vervolgens online beschikbaar maakte.

Volgens de rechter heeft Google dit inderdaad gedaan, maar is de aangeboden dienst niet bedoeld om volledige boeken te lezen, maar juist te doorzoeken. De versies van de boeken die Google online plaatst missen in de regel bijvoorbeeld een groot aantal pagina’s. De rechter achtte de kans groot dat Google Books er juist voor zorgt dat de vraag naar de papieren variant van de boeken vergroot wordt.

Het resultaat van de rechtszaak is goed nieuws voor Google. Door de beslissing mag Google nu teksten uit boeken gebruiken in zoekresultaten. Voorwaarde hiervoor is wel dat Google er geen geld voor vraagt en niet adverteert bij de boeken. Deze maatregels zijn bedoeld om te voorkomen dat Google geld verdient aan boeken waar de zoekmachine geen rechten voor heeft.

De Authors Guild heeft in een statement aangegeven dat het in hoger beroep zal gaan. De vereniging is van mening dat de digitalisering van de boeken de fair use-regels veruit overstijgt.