Google krijgt steeds meer verzoeken van overheden

Abonneer je gratis op Techzine!

Google krijgt steeds meer verzoeken vanuit overheden om informatie van gebruikers te delen. Vooral de Amerikaanse regering vraagt veel gegevens op bij de zoekgigant, met 11.000 verzoeken in de periode van januari tot juni 2013.

Google heeft een rapport uitgebracht waarin te zien is hoeveel van de informatie van de gebruikers wordt opgevraagd door regeringen. In het rapport zijn alle gegevens meegenomen die Google mocht delen. De Amerikaanse overheid heeft voor de rest van de aanvragen besloten dat er geen details gedeeld mogen worden.

Steeds vaker worden er gegevens van technologiebedrijven opgevraagd door overheden. De eerste keer dat Google dit rapport uitbracht was drie en een half jaar geleden. Het rapport ging over de tweede helft van 2009. Uit de hieruit gehaalde gegevens blijkt dat er nu meer dan tweemaal zoveel verzoeken worden gedaan in verhouding tot de periode in het eerste rapport.

Verschillende technologiebedrijven hebben eerder al een brief geschreven naar het Amerikaanse congres met het verzoek om meer transparantie te mogen geven. De bedoeling van de bedrijven was hierbij om gedetailleerdere informatie te verstrekken aan gebruikers.

De Amerikaanse overheid vraagt veruit de meeste gegevens op van alle overheden. Ook Duitsland en India vragen veel informatie op.