Microsoft heeft tijdens de Build-conferentie een vroege versie van een eigen besturingssysteem voor Windows Phone in auto’s getoond. Daarmee volgt de softwaregigant concurrenten Apple en Google, die deze stap eerder al genomen hebben.

Microsoft biedt zelf al langere tijd de mogelijkheid om met Windows een autobesturingssysteem te maken, maar gooit nu het uiterlijk van Windows Phone in de mix. Met behulp van Windows in the Car is het mogelijk om via je telefoon te bellen, berichten te sturen, e-mails in te zien, kaarten te gebruiken en muziek te luisteren via diensten als Amazon MP3, Spotify en Xbox Radio.

Het besturingssysteem past het uiterlijk aan op de beweging van de auto. Als deze stilstaat kan veel meer informatie worden getoond omdat de gebruiker daar tijd voor heeft. Als de auto in beweging is, wordt een ander uiterlijk ingeladen dat makkelijker is af te lezen zodat de veiligheid niet in het geding zal komen.

Microsoft heeft Windows in the Car gebaseerd op diensten van Mirrorlink, waarbij autofabrikanten als Citroën, Honda, Toyota en Volkswagen zijn aangesloten. Het is op dit moment nog onbekend wanneer Microsoft van plan is om Windows in the Car uit te brengen.