Microsoft gaat adware automatisch blokkeren

Abonneer je gratis op Techzine!

Adware kan erg vervelend zijn en dat realiseert Microsoft zich ook. De softwaregigant is van plan om adware voor eens en altijd de nek om te draaien en gaat dat doen door de ongewilde software automatisch te blokkeren.

Vanaf komende zomer gaat Microsoft harde actie ondernemen tegen adware. De vaak ongewenste software zal door Microsoft’s beveiligingssoftware vanaf 1 juli automatisch verwijderd worden, tenzij de gebruiker expliciet toestemming geeft om de software te draaien. Microsoft biedt gebruikers bijvoorbeeld Security Essentials, Windows Defender en Windows Live Safety.

Programma’s die geblokkeerd worden voldoen niet aan één of meerdere van deze regels:

  • Gebruikers kunnen toegevoegde advertenties niet makkelijk sluiten;
  • De naam van het programma wordt niet in de advertentie genoemd, waardoor het programma niet eenvoudig te deïnstalleren is;
  • Het programma wordt niet geleverd met een gebruikelijke deïnstallatiemethode;

Ontwikkelaars van adware hebben ongeveer drie maanden om hun software aan te passen op Microsoft’s regels. Momenteel is het zo dat adware al wordt gedetecteerd, de gebruiker wordt dan een melding getoond met de mogelijkheid om het programma te deïnstalleren. Totdat een besluit is genomen blijft de adware actief.

Microsoft gaat de gebruiker nu buitenspel zetten en zelf het besluit nemen, indien de maker van de adware zich niet aan de regels houdt. Na de deïnstallatie wordt wel een melding weergegeven zodat de gebruiker de software desgewenst weer kan herstellen.