Ministerie van Defensie heeft mogelijk grote IT-problemen

Abonneer je gratis op Techzine!

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft in de Tweede Kamer gezegd dat haar Ministerie mogelijk kampt met grote IT-problemen. Ze heeft dan ook een onafhankelijk onderzoek ingesteld wat 50.000 euro gaat kosten. Het onderzoek moet duidelijkheid bieden hoe groot de problemen werkelijk zijn.

Dat IT en de overheid niet goed samen gaan was inmiddels wel duidelijk. De tijdelijke IT-commissie van de Tweede Kamer bracht al verschillende zaken aan het ligt. Dure projecten die vaker falen dan slagen, miljarden euro’s die elk jaar worden verbrand en het feit dat de overheid vrijwel nooit de leveranciers aanpakt die er een potje van maken.

Daar komt nu mogelijk een nieuw hoofdstuk bij, nu de Minister van Defensie heeft laten weten dat er mogelijk grote IT-problemen zijn bij Defensie. Zo zou de communicatie tussen de afdelingen slecht verlopen, laat de infrastructuur te wensen over en is de basis simpelweg niet goed genoeg. Een onafhankelijk onderzoek moet nu duidelijkheid gaan bieden hoe groot de problemen zijn, mogelijk wordt dan ook duidelijk wat de oorzaak van alle problemen is. De Minister gaaf aan dat het mogelijk te maken heeft met het krimpende budget van Defensie.

De Tweede Kamer reageerde nogal verbaasd, omdat er nooit eerder iets naar buiten is gekomen over IT-problemen. Er is echter ook waardering voor de openheid van de Minister. Het onderzoek moet voor de zomer nog zijn afgerond.