Microsoft’s topadvocaat Brad Smith heeft zijn onvrede over de spionagepraktijken van de Amerikaanse regering geuit. Volgens Smith moeten de Verenigde Staten eindelijk stappen ondernemen en stoppen met het ongericht verzamelen van persoonlijke gegevens.

Sinds begin dit jaar mogen technologiebedrijven bekendmaken hoevaak ze met een gerechtelijk bevel worden gedwongen om gegevens over gebruikers over te dragen op laste van de FISA-rechtbank. Daarbij moeten de bedrijven de cijfers echter wel afronden tot waardes van 250 of een veelvoud daarvan, waardoor de ware grootte nog vrij onduidelijk blijft.

Hoewel er sinds de onthullingen van Edward Snowden dus al wel positieve veranderingen zijn doorgevoerd, moet er nog veel gebeuren voordat technologiebedrijven het vertrouwen van burgers terug kunnen winnen. Microsoft’s topadvocaat publiceerde een lijst met doelen waar de Verenigde Staten zich in zijn ogen aan zouden moeten committeren.

De lijst bestaat uit vijf punten. Volgens Smith moet de regering:

  • Stoppen met het dwingen van technologiebedrijven tot overdracht van data vanuit andere landen;
  • Stoppen met het ongericht verzamelen van data over telefoongesprekken;
  • De FISA-rechtbank hervormen en procedures transparanter maken;
  • Beloven geen datacentra en verbindingen te hacken;
  • Meer doen om transparantie te bevorderen, de publicatie van cijfers over overdracht van gegevens is slechts het begin;

Het volledige blogbericht is terug te vinden op de Technet-website van Microsoft