Microsoft toont Windows Phone 10 voor smartphones

Abonneer je gratis op Techzine!

Helemaal duidelijk is het niet of de nieuwe versie van Windows Phone nou gewoon Windows 10 voor smartphones heet of Windows Phone 10, maar Microsoft heeft in elk geval de eerste versie van het mobiele besturingssysteem getoond. Wat duidelijk wordt is dat het besturingssysteem verder opschuift richting dat van de computer en enkele kritiekpunten onder handen worden genomen.

Windows 10 op de smartphone ziet er wederom uit als een grote verbetering. Microsoft trekt het besturingssysteem qua ontwerp gelijk met dat van de computer. Zo zien we dat de achtergrond nu gewoon netjes achter de tegels staat. Verder heeft het bedrijf het notificatiecentrum onder handen genomen met alle schakelaars om functies in en uit te schakelen, maar veel belangrijker het instellingenmenu.

Al enkele jaren irriteer ik mij groen en geel aan het instellingenmenu van Windows Phone, dit is een ongeorganiseerde bende waar zelfs een ervaren-gebruiker moeite mee heeft om zich doorheen te navigeren. We mopperen daar in de Techzine reviews nu al enkele jaren over en Microsoft doet nu eindelijk iets met de kritiek. Het instellingenmenu heeft een complete refresh gekregen, er zijn categorieën gekomen waar bepaalde instellingen onder vallen, net zoals we dit gewend zijn van het configuratiescherm op de computer. Een groot pluspunt als je het mij vraagt.

Verder zal Windows 10 voor smartphones voorzien worden van een nieuwe Office-versie, deze is grafisch stukken verbeterd maar ook de besturing is verder geoptimaliseerd voor aanraakgevoelige schermen. Uiteraard heeft ook de persoonlijke assistent Cortana wederom stappen voorwaarts gemaakt, maar zolang Microsoft niet bekendmaakt dat de Nederlandse taal wordt toegevoegd aan Cortana hebben wij daar vrij weinig aan. Hopelijk durft Microsoft wel te investeren in de Nederlandse taal, bij zowel Apple als Google zit er niet echt schot in.