Het afgelopen jaar betaalde de Rijksoverheid al 2,48 miljoen euro aan Microsoft voor één jaar extra ondersteuning voor Windows XP. Dat was toen voor 34.000 tot 40.000 computers, nu mag het bedrijf opnieuw betalen want het heeft nog steeds 5000 computers niet gemigreerd naar een nieuwe besturingssysteem. Hoe hoog de rekening dit jaar is weten we nog niet maar we rekenen op een bedrag rond de één miljoen euro.

Nadat de overheid het afgelopen jaar al fors moest betalen voor extra ondersteuning voor Windows XP, gaat het dat dit jaar gewoon weer doen. Vorig jaar had de Rijksoverheid nog 34.000 tot 40.000 XP-machines in gebruik, dit jaar gaat het om 5000 exemplaren. Het is de Rijksoverheid niet gelukt om alle pc’s het afgelopen jaar te migreren naar een nieuwe besturingssysteem.

Vorig jaar wist de Rijksoverheid een deal te sluiten met Microsoft waarbij het korting kreeg op de totaalprijs, vorig jaar hanteerde Microsoft een prijs van 200 dollar per pc. Wat zou betekenen dat er 8 miljoen dollaar betaald zou moeten, de overheid betaalde uiteindelijk 2,48 miljoen euro. De vraag is nog even wat de overheid dit jaar gaat betalen, Microsoft heeft eerder aangegeven de prijs voor ondersteuning op Windows XP te verdubbelen. Ondersteuning voor Windows XP kost geen 200 dollar meer maar 400 dollar per computer. Dat zou betekenen dat de overheid zonder korting 2 miljoen dollar moet betalen, waarschijnlijk krijgt het wederom korting en betaald het een bedrag rond de 1 miljoen euro.

Microsoft is vorig jaar april gestopt met het ondersteunen van Windows XP, na 13 jaar was het besturingssysteem op en niet meer van deze tijd. Microsoft heeft jaren geleden al bekendgemaakt dat de ondersteuning voor Windows XP zou eindigen in april 2014, de overheid heeft echter niet op tijd actie ondernomen om de Windows XP-machines te migreren.

Microsoft communiceert heel open over de levensduur van zijn producten en het is aan de bedrijven en overheden om op tijd te migreren. Doen deze dat niet dan moeten ze flink betalen voor extra ondersteuning. Zo is ook al jaren bekend dat de ondersteuning voor Windows 7 in januari 2020 wordt beëindigt. Waarschijnlijk zijn er dan wederom bedrijven en overheden die niet op tijd zijn gemigreerd.

Vorig jaar legde een aantal grote gemeenten gezamenlijk 1,1 miljoen euro op tafel om ook ondersteuning voor Windows XP in te kopen bij Microsoft. Of deze gemeenten dat dit jaar weer gaan doen is nog onduidelijk.