Hoger beroep Google in Android-rechtszaak Oracle afgewezen

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft vandaag een flinke nederlaag geleden, het hoger beroep dat Google heeft aangevraagd in de rechtszaak met Oracle over Android is vandaag afgewezen door de Supreme Court, dat betekent dat de laatste uitspraak blijft staan en die is in het voordeel van Oracle.

Oracle besloot in 2010 om Google voor de rechter te dagen wegens schending van auteursrechten met Android. Google heeft ervoor gekozen om in Android bepaalde classes en functies dezelfde naam te geven als in Java, de programmeertaal waarop Android is gebaseerd. De inhoud van deze classes en functies zijn echter wel door Google zelf ontwikkeld.

Google heeft gekozen voor deze namen zodat bepaalde stukken Java-code makkelijker herbruikbaar zijn in Android, maar dus ook vice versa. Oracle dat met de overname van Sun Microsystems Java in handen kreeg, ook heel toevallig in 2010, is van mening dat door de class en functie namen te kopiëren Google inbreuk pleegt op hun auteursrecht.

In 2012 volgde een eerste uitspraak en hierin werd Google in het gelijk gesteld dat het overnemen van classes en functienamen geen inbreuk was. Oracle ging vervolgens in hoger beroep en in mei 2014, besloot de US Courts of Appeals dat het wel degelijk inbreuk was van Google. Op de Java API’s zit wel degelijk auteursrecht en als Google die wil gebruiken zal het een licentie moeten afnemen bij Oracle. Oracle heeft al aangegeven miljarden te willen zien van Google. In een eerder stadium konden de bedrijven het ook al niet eens worden over een licentie, nu zal Google mogelijk wel moeten. Google bood al eens 2,8 miljoen dollar om de zaak te schikken.

Google heeft nog geen verklaring uitgegeven na het nieuws van vandaag. Dat zal mogelijk in deze dagen volgen.