Ford gaat smartphone-apps toegang geven tot boordcomputer

Abonneer je gratis op Techzine!

Ford is de eerste autofabrikant die bekendmaakt dat smartphone-apps vergaande toegang krijgen tot de boordcomputer van de auto’s. Ford gaat sensorinformatie van de motor beschikbaar maken voor de apps, daarnaast mogen de apps notificaties sturen naar de boordcomputer die vervolgens op het dashboarden worden getoond.

Ford lijkt als een van de eerste autofabrikanten echt wat te gaan doen met apps, door zijn systeem verder open te stellen voor app-ontwikkelaars. Het bedrijf kiest er niet voor om het besturingssysteem van de auto in te ruilen voor Apple’s CarPlay of Android Auto, in plaats daarvan maakt het een nieuwe versie van zijn eigen besturingssysteem. Met Ford Sync 3 komt er een API beschikbaar voor ontwikkelaars waarmee ze veel meer informatie kunnen uitlezen via de boordcomputer. Zo kunnen de apps straks beschikken over sensorinformatie van de motor, maar ook van bijvoorbeeld de GPS en regensensor.

Apps kunnen ook visuele of hoorbare notificaties sturen naar de boordcomputer van de auto. Zo kunnen notificaties worden getoond op het dashboard of notificaties worden afgespeeld over de speakers van de auto. Apps kunnen vervolgens ook input ontvangen via de microfoon in de auto.

De SDK om apps te ontwikkelen komt medio volgend jaar beschikbaar, Ford verwacht dat eind 2016 ongeveer de helft van de Amerikaanse Fords gebruik zal maken van het systeem. Daarna begint het bedrijf met de internationale uitrol.