AirFuel Alliance is de nieuwe concurrent van Qi voor draadloos opladen

Abonneer je gratis op Techzine!

De Alliance for wireless Power en de Power Matters Alliance werken al geruime tijd samen, maar om aan alle onduidelijkheid een einde te maken zijn de twee nu gefuseerd en krijgen ze ook en nieuwe naam, de AirFuel Alliance. Deze nieuwe alliantie voor draadloos opladen wordt de grote concurrent van Qi en kent inmiddels 195 deelnemende bedrijven.

Voor het draadloos opladen van smartphones is op dit moment de Qi-standaard enorm populair, deze maakt gebruik van inductie en vereist dat de lader en de smartphone nauwkeurig op elkaar worden gelegd waarna er kan worden begonnen met een energie-overdracht. De Qi-standaard is al ver gevorderd en is niet veel trager dan het laden met een kabel.

De nieuwe AirFuel Alliance waar enkele grote namen lid van zijn, zoals Broadcom, Duracell, Intel, MediaTek, Qualcomm en Samsung, bundelen nu de krachten om met een nog betere standaard te komen voor draadloos opladen, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van magnetische resonantie. Het grote voordeel daarvan is dat de lader en het apparaat niet exact op elkaar hoeven te liggen maar ook dat de lader meerdere apparaten tegelijk kan opladen.

Samsung heeft als enige ervoor gekozen om in zijn vlaggenschepen beide technologieën te ondersteunen, maar in de toekomst gaat dat mogelijk veranderen. Bedrijven die nu de AirFuel-standaard gaan ondersteunen kunnen ook het bijbehorende logo toevoegen op hun producten.