Het blijkt mogelijk om chatdienst WhatsApp te laten crashen door een groot aantal smileys te versturen. Beveiligingsonderzoeker Indrajeet Bhuyan heeft de bug ontdekt en publiceerde een video om de bug te demonstreren.

Wanneer een gebruiker in één bericht meer dan 4000 smileys verstuurt, zal WhatsApp bij de ontvanger crashen. Het betreft dan zowel de web-app als de reguliere app voor Android. Door de bug kan het specifieke chatgesprek vervolgens niet meer geopend worden en moet het slachtoffer deze verwijderen om weer toegang te kunnen krijgen.

De Android-app raakt dus volledig overstuur van het grote aantal smileys, bij iOS resulteert een dergelijk bericht in een vastloper waar de app zich uiteindelijk zelfstandig van herstelt. WhatsApp zag zich al eerder genoodzaakt om een karakterlimiet voor berichten in te stellen omdat de dienst crashte bij de ontvangst van grote berichten. Dit bleek afdoende om het probleem de nek om te draaien bij gewone tekst, maar dus niet bij het versturen van een groot aantal smileys.