2min

KPN heeft vandaag bekendgemaakt dat het deelneemt aan de veiling voor een nieuwe licentie voor digitale ethertelevisie, ook wel DVB-T genoemd. Het bedrijf heeft zich ingeschreven voor de veiling van de frequentieruimte en hoopt daarmee een licentie te verkrijgen tot 1 februari 2030. KPN is echter niet de enige kandidaat, een ander nog onbekend bedrijf doet ook mee aan de veiling. De bestaande licentie waar KPN over beschikt en waarmee het Digitenne aanbiedt is geldig tot 31 januari 2017.

Agentschap Telecom heeft de mogelijke deelnemers aan de veiling inmiddels beoordeeld en twee partijen mogen deelnemen aan de veiling. Van deze twee partijen is KPN er dus één, de andere partij laat zich vooralsnog raden. Er is slechts één landelijke vergunning beschikbaar voor commerciële televisie via de digitale ether en in de voorwaarden van de licentie is ook opgenomen dat de nieuwe aanbieder vanaf 1 februari 2017 moet gaan beginnen met uitzenden. Daarbij moet tevens gewaarborgd worden dat de huidige abonnees van Digitenne kunnen blijven kijken.

Mocht KPN de licentie verliezen dan zal de nieuwe partij dus de klanten van KPN moeten overnemen. Welke kosten daaraan zijn verbonden is niet helemaal duidelijk, maar KPN zal ongetwijfeld niet gratis de klanten overdragen.

De vraag is nu of de tweede partij zichzelf bekend gaat maken voor de veiling of dat dit pas bij een eventuele veilingwinst bekend wordt gemaakt. Als we kijken naar de huidige partijen in de markt dan heeft Tele2 waarschijnlijk de beste papieren om de strijd met KPN aan te gaan. Vodafone heeft ook al eens interesse getoond, maar nu dat bedrijf met Ziggo lijkt te gaan fuseren heeft het straks een heel coaxnetwerk voor televisiediensten tot zijn beschikking. Wij gokken op Tele2 of heel misschien T-Mobile. Al zou het ook een hele nieuwe partij kunnen zijn.

KPN meldt dat Digitenne een belangrijk product is en dat ook blijft in het TV-aanbod aangezien het zich richt op specifieke behoeftes van klanten. Het is de bedoeling dat Digitenne gepositioneerd blijft worden naast Interactieve TV en Play van KPN en dat verdere ontwikkelingen op basis van de nieuwe DVB-T2 technologie in het verschiet liggen. Daarmee moet het ook mogelijk worden om HD-uitzendingen beschikbaar te maken via Digitenne.

Bij het Ministerie van Economische Zaken heeft KPN overigens bezwaar aangetekend tegen de huidige gang van zaken. Vanwege de beperkte tijd meldt KPN dat de continuïteit van de dienstverlening voor klanten in gevaar komt door de krappe deadlines die gehanteerd worden door het ministerie en naar aanleiding daarvan pleitte KPN al eerder voor een verlenging van de huidige vergunning ongeacht de uitkomst van de veiling.