1,8 miljard euro voor aanpak cybercriminaliteit in Europa

Abonneer je gratis op Techzine!

De Europese Unie gaat flink wat geld investeren in cyberveiligheid. De komende jaren investeert het in het kader van het project Horizon 2020 in totaal 450 miljoen euro in internetveiligheid. Dat geld steekt het in de ontwikkeling van internetbeveiliging in het kader van een nieuw samenwerkingscontract tussen Europese overheden en bedrijven. Van de bedrijven wordt verwacht dat ze driemaal zoveel in de ontwikkeling van cyberveiligheid steken.

De EU heeft besloten dat geld te investeren in de ontwikkeling van nieuwe internetbeveiliging omdat recent onderzoek uitwees dat 80 procent van de Europese bedrijven wel eens te maken heeft gehad met cybercriminaliteit. Daarnaast is wereldwijd het aantal incidenten met 38 procent gestegen.

Günther H. Oettinger, Eurocommissaris van de Digitale Economie & Samenleving stelt in de aankondiging dat het broodnodig is dat Europese bedrijven meer samenwerken op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe technieken om cybercriminaliteit aan te pakken. Hij noemt het partnerschap tussen overheden en bedrijven een "grote stap voorwaarts".

De Europese markt is op het gebied van certificering van beveiligingsproducten nog behoorlijk gefragmenteerd. Er is bijvoorbeeld geen Europese richtlijn hiervoor en die moet de komende maanden wel opgesteld worden. Daarnaast wil de Europese Commissie ook meer samenwerking tussen Europese overheden op dit gebied. Het zou verder verplicht moeten worden voor bedrijven om cyberincidenten te melden, om zo een beter beeld te krijgen van de problemen waar Europese bedrijven mee te maken hebben.