De Ieren gaat vrijwel zeker in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie, die bepaalde dat Ierland 13 miljard euro teveel belastingvoordeel heeft gegeven aan Apple en dat het dit bedrag alsnog moet vorderen. De afspraken die Ierland heeft gemaakt met de techgigant uit Cupertino zouden niet volgens de Europese regels zijn.

Morgen zal de Ierse tegenhanger van de Tweede Kamer gaan stemmen of het land in beroep moet gaan tegen de beslissing van de Europese Commissie. Verwacht wordt dat de Ieren in ruime meerderheid zullen stemmen voor het in beroep gaan tegen deze beslissing, er staat namelijk redelijk veel op het spel.

Nu Ierland is aangepakt door de Europese Commissie kan het betekenen dat er meer van dit soort beslissingen volgen, in Ierland hebben enorm veel grote Amerikaanse bedrjiven hun hoofdkantoor gevestigd vanwege het belastingklimaat. Dat komt door deze beslissing onder druk te staan en zou kunnen betekenen dat deze landen vertrekken als er geen voordeel meer te behalen valt.

Daarnaast is het de vraag hoe de Ieren de overeenkomst met Apple hebben gesloten en of ze dit geld inderdaad nog kunnen vorderen. Apple zal niet staan te popelen om even 13 miljard euro over te maken aan de Ieren en zullen ongetwijfeld proberen om onder de betaling uit te komen. In het ergste geval kost het Ierland 13 miljard euro, wat neerkomt op 3000 euro per inwoner.

De CEO Van Apple, Tim Cook, heeft al aangegeven sowieso in beroep te gaan bij de Europese Commissie, hij is er van overtuigd dat de beslissing van de Europese Commissaris van Mededinging, Margrethe Vestager, geen stand houdt in de rechtbank.

Inmiddels lopen er ook onderzoeken naar belastingdeals die de Nederlandse overheid heeft gesloten met allerlei bedrijven en het wachten is tot we in Nederland dezelfde beslissing om onze oren krijgen.