1 min

Het is ondertussen een paar maanden geleden dat Apple een miljardenboete kreeg van de Europese Commissie. Het bedrijf zou 13 miljard euro aan naheffing moeten betalen aan de Ierse overheid, wegens ongeldige belastingdeals. Nu heeft Ierland besloten formeel in hoger beroep te gaan tegen de maatregel.

De Ierse Minister van Financiën, Michael Noonan, liet dit weten. Op Bloomberg lezen we de reden achter de beslissing. “De regering is het fundamenteel oneens met de analyse van de Europese Commissie en de beslissing laat de regering geen andere keus dan in hoger beroep gaan in de Europese rechtbanken, en dit hoger beroep zal morgen ingediend worden.”

De beslissing van Europees Commissaris Margrethe Vestager om Apple een miljardenboete te geven, komt voort uit twee belastingdeals die Apple sloot met Ierland. De eerste daarvan werd in 1991 en de tweede in 2007 gesloten. Volgens de Europese Commissie waren die beslissingen niet volgens de wet en betaalde Apple extreem weinig belasting. In 2014 hoefde het slechts 0,005 procent belasting te betalen.

Toen de boete werd uitgedeeld, liet Vestager al weten dat de Commissie een eventueel hoger beroep niet vreest. De zaak zou opgebouwd zijn “op een manier die overeind blijft staan in de rechtbanken.”

De verwachting is dat de zaak nog jaren gaat duren. Dat komt niet alleen omdat de Europese rechtbanken het bijzonder druk hebben, maar vooral door de complexiteit van de zaken. Het hoger beroep van de Ierse overheid zal volgens kenners minstens twee jaar aan de zaak toevoegen.