Beperkte Windows-ondersteuning doet Google mogelijk pijn

Abonneer je gratis op Techzine!

Doordat Google weinig ondersteuning biedt aan Windows loopt de techgigant risico. Dat suggereert althans de specialistische website MSPoweruser. De beperkte ondersteuning zou ervoor zorgen dat Google minder engagement ziet wanneer gebruikers achter hun Windows-pc zitten.

Een voorbeeld hiervan is de afwezigheid van Google Assistant op computers. Daardoor ontvangt Google geen gebruikersdata als er van een pc gebruikgemaakt wordt. Deze mogelijkheid zou volgens de geruchten wel naar het Chromebook-platform komen, maar op reguliere pc’s is er dus nog geen ondersteuning.

Een persoonlijke assistent als een web-applicatie levert mogelijk niet de beste gebruikerservaring. MSPoweruser haalt het voorbeeld aan van Google Chrome vervangen door een web-app op Edge. Volgens de website worden Windows-gebruikers bestolen door op deze manier op web-only applicaties te vertrouwen.

Ook wordt omschreven dat Windows-gebruikers gedwongen worden om YouTube te bereiken via het web. Daardoor werkt Google zijn kijkers in de hand door het gebruik van adblockers eenvoudig te maken.

Kans voor Microsoft

Wellicht dat sommige personen dit als een strategische zet zien, aangezien de twee bedrijven ook concurrent van elkaar zijn. Toch ziet het er voorlopig niet naar uit dat desktops verdwijnen, aangezien Chromebooks goed zijn voor nog niet eens één procent van het webgebruik. Op deze manier doet de techgigant niet alleen zichzelf, maar ook zijn gebruikers pijn.

MSPoweruser suggereert verder dat Microsoft en andere bedrijven hiervan kunnen profiteren door gebruikers van Google over te hevelen. Microsoft doet er op zijn beurt wel veel aan om een cross-platform merk te zijn. OneDrive-gebruikers op de desktop kunnen hun Android-foto’s bijvoorbeeld backuppen. Afbeeldingen laten zien op gewenste methodes wordt op die manier vereenvoudigd.

Een voorbeeld daarvan verscheen medio september nog op Techzine. Toen werd bekend dat Microsoft een nieuw design voor OneDrive op Android test. In de praktijk is er dus wel het één en ander zichtbaar van waar MSPoweruser op doelt.