Microsoft kondigt een nieuwe standalone-versie van samenwerkingsplatform Teams aan. Een relatief lage prijspunt onderstreept dat de versie is bedoeld voor kleine bedrijven. Microsoft Teams Essentials zou een directe concurrent van Zoom kunnen worden.

De tool belooft alle fundamentele vergadercomponenten van Microsoft Teams, zonder de normaliter bijbehorende Office-appbundels. Dat houdt de prijs laag. In combinatie met sterke vergaderfuncties en een integratiesysteem dat naar Slack doet vermoeden zou Teams Essential zomaar een directe concurrent van Zoom kunnen worden.

Verschil tussen Team Essentials en Microsoft 365 Business Basic

Microsoft Teams Essentials werd ontwikkeld voor kleine bedrijven. Een licentie omvat onbeperkte groepsvideogesprekken van maximaal 30 uur. Ook groepschat, bestandsdeling en agendafuncties zijn aanwezig.

Team Essentials en de reguliere Teams-versie van Microsoft 365 Business Basic hebben verschillende functionaliteit en cloudopslagmogelijkheden.

Team Essentials biedt een beperkte OneDrive-opslag van 10 GB, terwijl Business Basic meer dan 1 TB opslagruimte op OneDrive biedt.

Ook mist Team Essentials een aantal functies die wel te vinden zijn in Microsoft Teams. Essentials heeft geen opnamefunctie voor vergaderingen, transcriptiefunctie, vertaling in realtime, breakoutruimte en whiteboardintegratie.

Basisfuncties als videogesprekken, vergaderingen en privégroepschats zijn in beide versies aanwezig.