Dropbox dwingt offline gaan torrentdienst af

Abonneer je gratis op Techzine!

Dropbox heeft de torrentdienst Boxopus offline gedwongen. De dienst liet gebruikers torrents downloaden naar Dropbox. Door Boxopus niet langer toe te staan om gebruik te maken van de Dropbox-API is de dienst daardoor noodgedwongen offline gegaan.

Dropbox maakte deze keuze doordat de dienst niets te maken wil hebben met het aanzetten tot inbreuk van auteursrecht en het verspreiden van content waarop auteursrechten rusten. De dienst Boxopus zou hier volgens Dropbox mogelijk toe aanzetten. Met die reden heeft Dropbox er toe besloten de dienst niet langer toegang tot de API te verschaffen. De dienst maakte het mogelijk om torrents direct vanaf het internet te downloaden naar een Dropbox-account.

De makers achter Boxopus noemen deze keuze opmerkelijk. Zo zou Dropbox eerder nog de alpha-versie van de dienst goed hebben gekeurd. Ook zouden de makers strikt op de regels hebben gelet bij het schrijven van de software. Zo zou de dienst voldoen aan alle DMCA regels en Dropbox-voorwaarden. Doordat Boxopus niet langer toegang heeft tot de API van Dropbox is de dienst in wezen nutteloos geworden. De makers hopen echter om Boxopus middels andere wegen weer in werking te kunnen stellen.