Microsoft brengt laatste Windows 10 Insider preview build van 2015 uit

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft zijn laatste Windows 10 Insider preview build van dit jaar uitgebracht, het gaat om build 11082, voor de oplettende lezer veranderd daarmee een belangrijk cijfer. We gaan van 10586 naar 11082, in theorie zou je dit Windows 11 kunnen noemen, maar dat doen we niet.

De nieuwe Build 11082 biedt nog geen nieuwe features, wel zijn er wat bugs opgelost en verder is het vooral een voorbereiding op wat komen gaat. Gabe Aul van Microsoft heeft laten weten dat het ontwikkelteam op dit moment vooral druk bezig is met het verwerken van de feedback op de grote november-update. Dat betekent dat bugs worden opgelost en kritieken worden gewogen om dat kijken of er zaken aangepast moeten worden.

De nieuwe 11082-build zal ook beschikbaar gaan komen voor mobiele apparaten. In de nieuwe versie worden namelijk forse aanpassingen gedaan aan de OneCore. De gedeelde kern van Windows 10 die door de verschillende apparaten gebruikt wordt en ervoor zorgt dat applicaties op alle apparaten hetzelfde werken. De OneCore wordt verder geoptimaliseerd en gestructureerd zodat de teams straks makkelijker nieuwe features kunnen toevoegen en aanpassen.

Verder maakt Aul bekend dat deze previewversie een echte voorbereiding is op wat komen gaat, Microsoft wil namelijk het ontwikkeltempo in 2016 flink gaan opvoeren. Volgens Aul kunnen Windows Insider rekenen op veel meer preview builds in 2016, dat betekent volgens hem ook meer bugs en mogelijke problemen of features die nog niet helemaal af zijn. Hij stelt dat het een afweging is en dat dit door sommige gebruikers juist gewaardeerd zal worden maar andere zullen het minder prettig vinden. Voor die laatste groep mensen is dit waarschijnlijk het moment om over te schakelen op de slow ring.

Achtergrond

Microsoft heeft besloten om niet langer elke drie jaar een nieuwe Windows-versie uit te brengen, in plaats daarvan wordt Windows 10 de komende jaren actief door ontwikkeld. De meeste mensen maken gebruiken van de standaard Windows 10-uitgave en die zullen de komende maanden blijven steken op build 10586. De meest recente versie van Windows 10 die is verschenen met de grote november-update.

Er zijn echter ook enthousiastelingen en IT-professionals die meedoen aan het Windows Insider-programma, deze gebruikers krijgen alle testversies van nieuwe Windows 10-builds automatisch geïnstalleerd. Daarbij kan ook nog worden gekozen voor de zogenaamde fast- en slow ring. Bij de fast ring krijg je echte alle testversies en is de kans op bugs en problemen best groot, op de slow ring is dat al een stuk minder, maar het zijn uiteindelijk testversies en geen productie versies.

Medio 2016 zal er weer een grote Windows 10-update verschijnen met de codenaam Red Stone en dat is waar deze nieuwe versie 11 naar toe gaat werken. Wanneer de update precies beschikbaar komt is niet bekendgemaakt, maar op 30 maart is er weer een Build-conferentie van Microsoft voor ontwikkelaars en mogelijk verschijnt deze update dan, of wordt de update in elk geval aangekondigd.