Asus heeft besloten telefoontjes te gaan verkopen in Nederland. De Taiwanese fabrikant gaat daarmee in zekere zin tegen de stroom in en neemt een tamelijk gewaagde sprong in een markt waarin de kaarten al enige tijd lijken geschud. Asus trapt af in Nederland met zijn ZenFone 3-toestellen.

Vanmiddag presenteerde Asus tijdens een persevenement in Amsterdam zijn smartphones. Het bedrijf heeft laten weten vooralsnog te focussen op een aantal retailers en e-tailers (Bol.com, Coolblue, Media Markt en BCC), maar nog niet op de telecomproviders. Hoeveel toestellen de fabrikant hoopt te verkopen heeft het niet bekendgemaakt, maar Managing Director Benelux Rodney Voogel geeft aan dat de doelstellingen realistisch zijn.

Asus gaat in Nederland de markt op met de ZenFone 3, ZenFone Go en ZenFone 3 Max, drie toestellen met elk een andere prijsklasse. De focus lijkt in eerste instantie te liggen op het lagere en middensegment. De smartphones van Asus zijn verder ook niet nieuw, ze worden al geruime tijd in andere landen verkocht, de ZenFone 3 werd vorig jaar mei al gepresenteerd.

Het meest high-end toestel van de Taiwanese fabrikant is vooralsnog de 5,5-inch ZenFone 3, een toestel met een 5,5 inch scherm, een Qualcomm Snapdragon 612, 4GB werkgeheugen, 32GB aan opslagcapaciteit en twee simkaart slots. Het toestel heeft een adviesprijs van 399 euro. De specificaties van de ZenFone 3 Max en ZenFone Go zijn een stuk minder krachtig en dat is ook terug te zien in de prijzen, deze toestellen kosten respectievelijk 199 euro en 149 euro.

Hoewel Asus nu met redelijk gedateerde toestellen komt, zal dat in de toekomst wel gaan veranderen, het bedrijf maakte ook bekend dat de ZenFone AR, een toestel met ondersteuning voor Google’s augmented reality-platform Tango, wel als eerste naar onder andere Nederland zal komen. Dit toestel zal voor 849 euro in de markt gezet worden.

Rodney Voogel gaf tijdens het gesprek dat we met hem hadden verder aan dat hij met name gebruik wil maken van het imago dat Asus heeft als fabrikant van kwalitatief hoogwaardige producten om marktaandeel te verkrijgen. Een samenwerking met een telecomprovider is natuurlijk wel iets wat ze graag willen, stelt hij, maar vooralsnog is dat nog niet aan de orde. Vanuit Asus wordt er sowieso eerst zo’n half jaar gekeken hoe de toestellen worden ontvangen, waarna er meer resources naartoe gestuurd zullen worden.

Al met al zijn wij in ieder geval erg benieuwd naar hoe Asus het zal gaan doen en zullen te zijner tijd ook zeker met de nieuwe modellen aan de slag gaan om ze te reviewen.