1 min

Google voorziet zijn stemassistent, de Google Assistant, van een grote update. Die kan nu gebruikt worden om muziek te herkennen. Apps als Shazam worden daarmee dus behoorlijk overbodig, want voortaan kan je gewoon aan de digitale assistent vragen welk liedje je nou eigenlijk hoort.

Dat meldt Android Authority vandaag. De functie werd eerder al gelanceerd met de Google Pixel 2 en de Pixel 2 XL, maar komt nu ook naar andere Android-apparaten. Voortaan kan je de Google Assistant een vraag als ‘welk nummer is dit?’ stellen, waarna de virtuele assistent begint met luisteren.

Nummers identificeren

Afgezien van dat stemcommando, dat overigens in het Engels moet zijn omdat de Assistant nog geen Nederlandse taal verstaat, komt er ook een knop in beeld te staan waarmee de functie ingeschakeld kan worden. Interessant is dat volgens 9to5Google de functie alleen goed werkt als er geluisterd in een omgeving met veel lawaai.

Zodra het nummer geïdentificeerd is, toont de Google Assistant een kleine kaart met informatie. Daarop zien we soms de tekst van het nummer, maar ook de artiest, het betreffende album en het genre waar het specifieke nummer toe behoort. Ook biedt de kaart een linkje naar YouTube en naar Google Play Music, en een knop om op Google naar het liedje te zoeken.

Op dit moment lijkt de functie niet heel breed beschikbaar te zijn, maar heel langzaam uitgerold te worden naar allerhande apparaten.