2min

Het Taiwanese bedrijf HTC had met de Vive al een populaire virtualrealityheadset op de markt. Maar die VR-bril werd door dezelfde problemen als andere VR-headsets geteisterd: kabels en externe sensoren. Dat behoort wat HTC betreft tot het verleden, want vandaag heeft het de HTC Vive Focus onthuld.

De nieuwe VR-headset kan volledig op zichzelf functioneren en behoeft dus geen computer voor het rekenwerk. In plaats daarvan zit er een Qualcomm Snapdragon 835 processor ingebouwd, waarmee het apparaat zelfstandig functioneert.

Geen externe sensoren nodig

Het apparaat behoeft ook geen externe sensoren en beschikt over inside-out 6-degree-offreedom (6DoF) “world-scale” tracking. Dat houdt in dat de sensoren in principe overal moeten werken. Zoals Engadget het omschrijft, ook in de trein of een vliegtuig als je dat zou willen. HTC wordt naar eigen zeggen het eerste bedrijf dat daadwerkelijk een standalone 6DoF VR-headset op de markt brengt.

“In het verleden was de balans van standalones hooguit gemiddeld. Er was niet veel content en je kon alleen draaien, waardoor de apparaten zich nauwelijks onderscheidden van de Cardboard,” vertelde HTC Vive’s Alvin Wang Graylin tijdens de presentatie. “Nu kan je de meeste dingen die je ook op een high-end machine kan doen ook op een standalone doen.”

De binnenkant en HTC Wave

HTC heeft niet heel veel bekend gemaakt over de inhoud van het apparaat. We weten dat de HTC Vive Focus draaiende gehouden wordt door die Qualcomm-processor, maar ook dat er een “high-resolution” AMOLED-scherm ingebouwd is. Daarnaast is er nog een 3DoF-controller, al zou die “voor een erg goede ervaring” moeten zorgen in combinatie met de 6DoF-headset.

Gisteren lanceerde HTC verder nog het platform Vive Wave. Dat is een platform dat gelijk is aan Google’s Daydream en opengesteld is voor partners uit de hardwarewereld. Het is onder meer mogelijk om accessoires te integreren in de Vive-technologie. Op deze manier hoopt HTC bedrijven te stimuleren hardware te ontwikkelen voor zijn VR-headset.

Daarmee hoopt HTC zijn VR-tak verder uit te bouwen en een groot platform te bouwen rond de Vive. Dat is ook nodig, want alleen met een uitgebreid ecosysteem kan je veel consumenten aan je product en platform binden. Voor het Taiwanese bedrijf is het ook hard nodig, want zijn smartphonetak heeft het nu van de hand gedaan en aan Google verkocht. Voorlopig ligt de toekomst van het Taiwanese bedrijf dus bij virtual reality.