2min

Google heeft een nieuwe app uitgebracht, waarmee het besparen van data binnen apps makkelijker moet worden gemaakt. Datally werd de afgelopen tijd vooral in ontwikkelingslanden getest, en is ook vooral op mensen daar gericht.

Datally, dat nu in de Play Store te vinden is, werkt op alle smartphones die de afgelopen jaren uitgebracht zijn. Het gaat om een app die “je zal helpen je datagebruik in de gaten te houden, te beperken en er de controle over te houden.”

Hoe het werkt

Met de dienst kunnen gebruikers op de eerste plaats zelf bepalen welke apps data gebruiken. Maar ook kan er tot dertig procent data bespaard worden binnen apps zelf. Dat maakt Google mogelijk door al het internetverkeer naar een eigen server te sturen. Daar wordt data vermoedelijk gecomprimeerd en vervolgens doorgestuurd naar de gebruiker.

De app vindt ook andere manieren om het mobiele datagebruik in te perken. Zo zoekt hij automatisch naar wifinetwerken om daar verbinding mee te maken. Verder is er een overzicht van welke apps data gebruiken. Op die manier is er ook meer inzicht in het daadwerkelijk verbruik te krijgen.

Voor ontwikkelingslanden

Ondanks dat de app ook in het westen gebruikt kan worden, is deze vooral gericht op ontwikkelingslanden. Dat komt omdat databundels daar vaak nog zeer beperkt zijn, waar hier goedkoop grote bundels te krijgen zijn. Google meldt dat het ook met andere functies zal komen in de app, waaronder het controleren van de balans en meldingen die aangeven wanneer je op het punt staat teveel data te gebruiken. Dat laatste kan bijvoorbeeld op vakantie erg handig zijn.