1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Dit jaar zal ruim de helft van de Nederlandse bedrijven ICT-processen uit gaan besteden. Op dit moment heeft 35 procent van alle bedrijven al ICT-taken ondergebracht bij een derde, twintig procent overweegt dat dit jaar voor het eerst te doen. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde IDC onderzoek ‘Managed services in the Netherlands’. IDC ondervroeg, in opdracht van Cisco Systems, 169 van de 5.000 grootste ondernemingen in Nederland, over netwerkdiensten en over de voorwaarden waarop zij deze eventueel zouden willen uitbesteden. Het begrip managed services staat voor alle ICT-diensten die door gebruik van internettechnologie zijn uitbesteed.

Tot nu toe is het Nederlandse bedrijfsleven terughoudend met uitbesteding van ICT. Het onderbrengen van webhosting bij een service provider is de enige veelgebruikte managed service. In 2003 voorziet IDC een groeiende vraag naar andere managed services als spraakdiensten, dataopslag, netwerk-infrastructuur, datacenter- en desktopmanagement.

Meer dan een kwart van de Nederlandse ondernemingen beheert ICT-processen volledig intern. Ruim veertig procent van het bedrijfsleven besteedt alleen ICT-projectmanagement uit en slechts 28 procent brengt ICT gedeeltelijk onder bij derden. "We zien dat veel organisaties liever zelf de controle over ICT houden. Toch voorzien we in 2003 een toename in de uitbesteding van ICT-taken," aldus Marcel Warmerdam, research director bij IDC Nederland. Naast kostenbeheersing geven ondernemingen de toegang tot een bredere en diepere kennis van ICT en een focus op de eigen kernactiviteiten als verklaring voor deze tendens.