min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft hoeft de programmeertaal Java van Sun Microsystems nog niet in te bouwen in het computerbesturingssysteem Windows, heeft een beroepsrechter in Richmond maandag bepaald. Dinsdag zou een uitspraak van een lagere rechtbank van kracht worden die Microsoft verplichtte om Java binnen 120 dagen in Windows XP in te bouwen. Microsoft is echter tegen die uitspraak in beroep gegaan en volgens het hof mag Microsoft met het inbouwen van Java wachten totdat het beroep is behandeld.

Java is een techniek om software te laten draaien ongeacht het onderliggende besturingssysteem van de computer waarop dat moet gebeuren. Sun Microsystems vordert van Microsoft 1 miljard dollar schadevergoeding omdat het softwarebedrijf zijn monopolie op bureaucomputers zou misbruiken om Java buiten de deur te houden. Microsoft gebruikte volgens Sun een verouderde versie van Java en het bestaan van verschillende versies zou het voor programmeurs te lastig maken om er producten voor te ontwikkelen, aldus Sun.

Eerder maandag bracht Microsoft een update van Windows XP uit waaruit Microsofts eigen versie van Java was geschrapt. Microsoft wilde de versie van Sun aanbieden via internet, cd’s en latere updates om aan de termijn van 120 dagen te voldoen. Dat is nu voorlopig van de baan, zei XP-productmanager Jim Cullinan.