min

Tags in dit artikel

, , , ,

Al een tijdje proberen velen computer- en softwarefabrikanten (waaronder Microsoft) de computermarkt warm te laten lopen voor de tablet PC’s. Tablet PC’s zijn echter nog steeds geen succes. Notebooks en PDA’s worden veel meer gebruikt. Daarom komt Sony nu met de Vaio U, naar eigen zeggen het perfecte compromis tussen tablet PC en PDA.

Volgens de fabrikant is de Vaio U met afmetingen van 16,7 x 10,8 x 2,6 cm de kleinste pc met Windows XP. Hiermee is het het ultieme compromis. De Vaio U is veel lichter en kleiner dan normale tablet PC’s. Maar toch een stuk groter dan een PDA waardoor er gewoon Windows XP op het scherm kan worden getoond. De Vaio weegt 550 gram en heeft een 5-inch display met een resolutie van 800 x 600 beeldpunten dat zowel in portret- als in landschapsformaat bruikbaar is.

De Vaio U is op vele manieren te bedienen. Met een stylus op het touchscreen, met de geïntegreerde trackball en knoppen en/of met een op de USB poort aan te sluiten toetsenbord. Daarnaast wordt er een dockingstation meegeleverd om de Vaio op te laden. De standaard accu gaat 2,5 uur meer, er kunnen speciale accu’s, die tot 5 uur langer mee gaan, worden besteld. Verder is de Vaio U uitgerust met een harde schijf van 20 GB, een geïntegreerde WLAN volgens het 802.11b- en g-protocol, een aparte i855GM chipset voor extra goede grafische prestaties. De Vaio zelf bevat verder nog aansluitingen voor USB 2.0 en een koptelefoon. Er zijn ook uitbreidingspoorten voor Memory Stick en Compact Flash. Daarnaast heeft het dockingstation aansluitingen voor FireWire, LAN, VGA en extra usb-poorten.

De VGN-U50, met Windows XP Home, 256 MB DDR-RAM en 900 MHz Celeron M zal ongeveer 1300 euro kosten.
De VGN-U70 met Windows XP Pro, 512 MB RAM en 1 GHz Pentium M moet ongeveer 1550 euro gaan kosten.

Zie voor meer plaatjes en een introductiefilmpje de Japanse site van Sony.