Sony zal binnenkort een nieuwe pocketpc gaan verkopen in de Verenigde Staten. De Vaio u die in Japan reeds verkrijgbaar is onder de naam Vaio Type U, is ontworpen om zowel als pocket pc en als multimedia player te fungeren.

Het iets meer als een halve kilo wegende apparaatje is voorzien van een 5-inch scherm die een maximale resolutie van 800×600 pixels kan weergeven.

Verder is de Vaio U voorzien van een 1,1Ghz Pentium M 733 processor, 512MB Ram en een harde schijf van 20GB.
Wi-Fi wordt ook ondersteund en standaard is Windows XP Professional ge├»nstalleerd en diverse muziek- en fotobewerkingsprogramma’s als bijvoorbeeld SonicStage

Behalve door middel van deze multimediasoftware wil Sony de multimediafunctie van de Viao-U nog meer benadrukken door standaard oortelefoons en een afstandsbediening mee te leveren.

De bediening van het apparaat kan door middel van de knoppen die aan de zijkant van het scherm zijn geplaatst. Hiermee kan de gebruiker snel in- en uitzoomen en het scherm roteren.
Ook is de Vaio-U voorzien van een touchscreen en handschriftherkenning. Voor grotere documenten levert Sony een opvouwbaar toetsenbord mee.

Mike Abary, manager voor Vaio producten bij Sony benadrukt wel dat het zwaartepunt van de Vaio-U, meer ligt bij de functie van Pocket-pc dan die van multimediaplayer.
"De kracht van de Vaio-U is dat het de mogelijkheden van een mobiele pc combineert met die van een PDA en een audio-speler met harde schijf", aldus Abary.

Het apparaatje zal rond kerst in de winkels liggen en heeft een richtprijs van rond de 2.000 dollar.
Analysten denken dan ook dat de Vaio U geen verkooprecords zal gaan breken. Uit verkoopcijfers blijkt dat de consument vaak kiest voor apparaten met grote schermen en die minder kosten als 1.500 dollar.

Toch denkt analyst Stephen Baker van de NPD Group, dat de Vaio U ondanks de slechte verkoopverwachtingen toch een goeie zet is van Sony: "Sony concentreert zich de laatste jaren meer op innovativiteit dan zich blind te staren op verkoopcijfers. Het imago dat Sony andere, unieke en coole producten maakt, wordt met deze Vaio-U dan ook alle eer aangedaan"

Of en wanneer de Sony Vaio-U zal verschijnen in Nederland is op dit moment nog onbekend.

Meer afbeeldingen

– Vaio U met toetsenbord
– Voorkant Vaio U