2min

Tags in dit artikel

, ,

De Europese afdeling van de laptopfabrikant Toshiba heeft een waarschuwing de deur uitgedaan met de vermelding dat enkele kapotte pixels (hier in de vorm van lichtere puntjes) in het scherm van één van hun notebooks een verschijnsel is waar de klanten mee moeten leren leven. Het gaat hier om de Satellite M30-901. De waarschuwing, die je hier vindt, luidt:

Quote:

Small bright dots may appear on your TFT display when you turn on your PC. Your display contains an extremely large number of thin-film transistors (TFT) and is manufactured using high-precision technology. Any small bright dots that may appear on your display are an intrinsic characteristic of the TFT manufacturing technology.

Hier heeft men het dus over de zogenaamde dode pixels en Toshiba draait wat dit betreft niet rond de pot, maar zegt dat het onvermijdelijk is dat sommige elementen van een hoogtechnologisch toestel mogelijk niet helemaal naar behoren werken. Hierover bestaat echter een ISO-norm (ISO 13406-2), welke de fouten met pixels in LCD-schermen in drie types ordent. Types 1 en 2 zijn respectievelijk een witte en een zwarte pixel die helemaal niet meer van kleur verandert. Type 3 wijst op een kapotte subpixel, waarbij een van de kleuren rood, groen of blauw defect is. Vervolgens worden de schermen in vier klassen opgesplitst, waarvan een Class 1 scherm helemaal geen fouten mag vertonen. Deze klasse van LCD-schermen is echter praktisch onbetaalbaar. Een Class 2 scherm mag hoogstens twee fouten vertonen van type 1 en 2 en niet meer dan vijf type 3-fouten. Bij Class 3 en 4 liggen de foutenmarges veel hoger.

CRT-monitoren kunnen ook last hebben van fouten, maar die worden dan eerder veroorzaakt door stof in de beeldbuis dan door technische foutjes. Deze zijn ook minder makkelijk waarneembaar dan bij LCD-schermen.