Volgens een bron in de Taiwanese PC markt zal nVidia haar c51 chipset op 20 september gaan uitbrengen. De C51, die met 2 chips is uitgerust, is nVidia’s eerste chipset met geïntegreerde grafische chip sinds 2002. De C51 heeft nog geen officiële naam gekregen van nVidia, maar zal in eerste instantie alleen AMD processors ondersteunen.

De reden dat nVidia na een kleine 3 jaar opnieuw met een chipset met geïntegreerde grafische chip komt is niet geheel verwonderlijk. De verkoop van dergelijke chipsets kent sinds het begin van dit jaar een stijgende lijn, terwijl de verkoop van chipsets zonder grafische chip stagneert. Vooral concurrent ATI heeft daar voordelen van. nVidia heeft dat nu ook door en de C51 is het gevolg daarvan.

Er doen momenteel ook wilde geruchten de ronde over de nieuwe chipset van nVidia. Normaliter wordt een geïntegreerde grafische chip uitgeschakeld als er een losse grafische kaart op het moederbord wordt geplaatst. Volgens de geruchten zou de grafische chip van de C51 echter blijven werken als er een extra grafische kaart wordt gebruikt. Beide chips kunnen dan met elkaar samenwerken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen middels een bridgeless oplossing voor SLI waar nVidia momenteel aan werkt. Een scenario zoals hierboven beschreven zou een groot voordeel met zich meebrengen.

Probleem van geïntegreerde grafische chips is namelijk dat de core vaak verouderd is ten opzichte van de core van de losse grafische kaarten die op dat moment op de markt zijn. Volgens de eerste berichten zal de grafische core van de C51 echter vergelijkbaar zijn met nVidia’s 6200 core. De 6200 ondersteunt dezelfde soort shared memory die gebruikt wordt in geïntegreerde grafische chips en daarnaast kan de 6200 veel van de recent uitgebrachte games draaien.

De 6200 kan zware grafische games zoals Half Life 2 en Battlefield 2 alleen aan als alle grafische opties zo laag mogelijk zijn gezet. Echter, als de C51 core middels SLI gekoppeld wordt aan een losse grafische kaart gebaseerd op de 6200 core, dan zou dat een goede en goedkope prestatieverbetering betekenen voor de chipset.

Wij bedanken rikadoo voor het insturen van deze tip!