1 min

Tags in dit artikel

, ,

Europese bedrijven willen samen een alternatief voor Google ontwikkelen. Het is nog niet bekend wanneer Quaero, zoals de zoekmachine gaat heten, uitkomt.

Quaero, wat latijn is voor ik zoek, zal erg op multimedia gericht zijn. Ook wordt het belangrijk dat zoekopdrachten in gewone mensentaal gesteld kunnen worden. Kaal zal de zoekmachine naar alle waarschijnlijkheid niet zijn, gezien de doelen op de website van de makers.

De zoekmachine is een Frans-Duits project, wat blijkt als je de lijst naloopt met deelnemers. Zo hebben Thomson, Deutsche Telekom en onderwijsinstellingen uit Aachen en Karlsruhe gemeld hun medewerking te verlenen. De naam van de zoekmachine is nog al lastig. Zo is hij niet makkelijk te onthouden en is Quaero.com al bezet door een marketingsbureau. Over Quaero.eu wordt nu onderhandeld.

Uit een toespraak van de Franse president Chirac blijkt dat hij bang is voor de grote Amerikaanse giganten als Google en Yahoo. Hij zegt: "Vandaag worden nieuwe geografische grenzen tussen kennis en culturen getekend. Morgen zal datgene wat niet online te vinden is, het gevaar lopen onzichtbaar te zijn in de wereld."

De zoekmachine wordt een multiplatform aangelegenheid. De zoekmachine moet gaan werken met bureaucomputers, laptops, mobiele apparatuur en zelfs televisies. Het project is heel ambitieus, de programmeurs zeggen dat de zoekmachine zijn gelijke niet kent.

Dat Yahoo en Google in de tussentijd niet stil zitten, moge duidelijk zijn.