2min

Onderzoekers van Philips Research en de Rijksuniversiteit Groningen zijn er voor het eerst in geslaagd structuren van moleculaire diodes te maken op gewone substraten met een hoog rendement. De moleculaire diodes zijn net zo dun als één molecuul (1,5 nanometer) en kunnen worden ingebed in elektronische schakelingen van gewoon plastic. Moleculaire elektronica berust op het principe dat bekend staat als moleculaire zelforganisatie en vormt naast de huidige conventionele halfgeleidertechniek een veelbelovende nieuwe manier om elektronische schakelingen te maken.

Hoewel moleculaire elektronica een relatief nieuw vakgebied is, kan het worden gezien als de volgende fase in de ontwikkeling van plastic elektronica. Met moleculaire elektronica kan men elementen voor elektronische schakelingen maken waarbij de functionaliteit in een enkele laag moleculen wordt ingebouwd. Bij moleculaire elektronica worden voor de fabricage van schakelingen op nanoschaal geen druk- of etstechnieken gebruikt, maar organische moleculen die zich spontaan in de juiste structuur rangschikken. De natuur maakt voor geleiding heel efficiënt gebruik van structuren die zichzelf rangschikken, zoals bij fotosynthese in planten en bij het zenuwstelsel van zoogdieren het geval is. Het maken van dergelijke structuren gebeurt met een precisie die het vermogen van een door de mens bedachte machine of procedure te boven gaat.

“Moleculaire elektronica zal geen concurrent worden van de huidige, op silicium gebaseerde technologie”, verklaart Dago de Leeuw, onderzoeker bij Philips Research en lid van het team dat verantwoordelijk is voor de doorbraak. “Moleculaire elektronica kan een interessante optie zijn voor de fabricage van plastic elektronica. Plastic elektronica is vooral interessant voor de productie van elektronica waarbij lage temperaturen of lage kosten belangrijke voorwaarden zijn.