2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Microsoft heeft bekendgemaakt dat de 32-bit versie van Windows Vista geen "next generation high definition protected content" zal kunnen afspelen, met andere woorden, het zal niet mogelijk zijn om commerciële Blu-ray of HD-DVD films af te spelen. Dit is natuurlijk erg jammer omdat de meeste PC’s nog gebruik maken van een 32-bit processor, al zal dat natuurlijk wel veranderen in de loop der tijd.

Een van de verschillen tussen de 32-bit en de 64-bit versie is dat de 32-bit versie zogenaamde "unsigned drivers" kan draaien, dit is niet mogelijk met de 64-bit versie. Unsigned drivers zijn drivers die geen kwaliteitscontrole van Microsoft hebben ondergaan en dus geen digitaal ondertekend certificaat meekrijgen van Microsoft. Vele oudere apparaten maken gebruik van unsigned drivers.

Tijdens een conferentie over de veiligheid van Windows Vista op de Tech.Ed 2006 in Sydney gisteren, werd door Senior Program Manager Steve Riley bekendgemaakt dat commerciële Blu-ray en HD-DVD films enkel op de 64-bit versie van Windows Vista zullen kunnen afgespeeld worden. De reden hierachter wordt ook uitgelegd door Riley, zo zou de filmindustrie dit gevraagd hebben aan Microsoft, omdat er in de 32 bit versie van Windows Vista unsigned code kan gedraaid worden waardoor de beveiliging van de High Definition content kan worden omzeild. Microsoft was dus min of meer verplicht de mogelijkheid om beveiligde HD content af te spelen er uit te halen.

Maar volgens Riley zal dit niet echt problemen opleveren, want volgens hem zal tegen de tijd dat HD echt doorgebroken bijna iedereen een 64-bit processor hebben. Het is ook geen optie om unsigned drivers te weigeren bij de 32-bit versie omdat er dan een hele hoop apparaten ineens niet meer compatible zijn met Windows Vista en dat willen ze natuurlijk ook niet.

Gisteren werd ook al bekendgemaakt dat Windows Media Player 11, die met Windows Vista zal geleverd worden, geen encrypted HD content zal ondersteunen. Volgens Microsoft zullen er tegen die tijd genoeg spelers zijn die dat wel ondersteunen zoals PowerDVD van Cyberlink. Het is ook nog niet bekend of het in de toekomst wel mogelijk zal zijn om Blu-ray of HD-DVD films af te spelen met WMP.