Adobe gaat software aan Mozilla doneren, zodat Mozilla het mogelijk kan maken om JavaScript programma’s in de Firefox browser te draaien. De donatie van Adobe is de grootste in de geschiedenis van the Mozilla Foundation.

De beschikbaar gestelde code zal de basis vormen van een nieuw opensource project genaamd Tamarin. Het project zal uitgevoerd en beheerd worden door ontwikkelaars van Adobe en Mozilla. Binnen het project zal een nieuwe versie van SpiderMonkey, de huidige JavaScript in Firefox, ontwikkeld worden. Adobe zal de samenwerking naar verwachting vandaag aankondigen op de Web 2.0 conferentie in San Francisco.

De software die Adobe ter beschikking zal stellen is ActionScript Virtual Machine, dat Adobe zelf ook gebruikt om script code in haar Flash Player 9 uit te voeren. De scripttaal voor Adobe’s Flash Player draait programma’s die geschreven zijn in ActionScript. ActionScript is op zijn beurt weer gebaseerd op de internationale ECMAScript Edition 4 standaard, waar ook JavaScript and Microsofts JScript op gebaseerd zijn.
De Mozilla Foundation verwacht de virtual machine in de eerste helft van 2008 in Firefox te hebben ingebouwd.

Volgens Adobe is de donatiedeal met Mozilla de grootste die Adobe tot nog toe heeft gedaan op het gebied van opensource. De samenwerking past in het beleid van Adobe, waarin het bedrijf ontwikkelaars in staat wil stellen om verschillende technieken en programmeertalen met elkaar te combineren, waaronder webontwikkeling met AJAX-technologie en media en animatie met Flash.